Hip-Hop
Siyahi ve Latin Amerika kökenli Amerikalı gençler arasında yaygın bir yaşam biçimi, alt kültür ve popüler kültür.
Hiphop, 1970'li yıların sonunda Amerika'da gettolardan çıkan zencilerin oluşturduğu bir kültürdür. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Break Dance ve Dj'liği içerir. Yani en geni tanımıyla Hiphop'u bir ağaca benzetirsek, Rap, graffiti, break dance ve dj'lik bu ağacın dallarını oluşturmaktadır.
Kavram genellikle bu yaşam biçiminin aynı adla anılan müzik tarzını akla getirir. 70'li yılların sonlarında ABD - New York'un Bronx ve Brooklyne semtlerinde doğmuştur.
Bazılarınca, gençliği depolitize etmek amacıyla özellikle yaratıldığı ve desteklendiği ileri sürülür. Gelir, eğitim ve kültür seviyelerin düşük olduğu Brooklyn ve Bronx gibi semtlerde doğması bu toplum sınıfının sisteme karşı tepkisi olarak da algılanabilir.
Amerikan kültürü'ne has bu akım, dünyanın diğer bölgelerinde de gençler arasında ilgi çekmektedir.
Hip Hop müziğin altyapısı, genellikle elektronik aletler veya bilgisayarlar yardımı ile yaratılan; davul , bas ve sentezleyici döngülerinden oluşur. Bu altyapı , hızlı ve konuşma tarzında vokal ile birleştiğinde Hip Hop müzik ortaya çıkar. Hip Hop ,çoklukla armoni kaygısı taşımaz, önemli olan ritimdir.
Uzun, hikaye tarzında şarkı sözleri farklı konuları işler.
Hip Hop'un Kökleri
Hip Hop'un kökleri 1970'lerin başlarına kadar gider. New York gettolarında Black Spades adında bir çete. Bütün şehir değişik çeteler tarafından ele geçirilmiş durumda. İşsizlik, şiddet ve uyuşturucular hayata hakim. Her semt neredeyse büyük bir çetenin kontrolünde. Black Spades'in de her semtte üyeleri var ve Bronx'un hakimi onlar. Grubun o zamanlar lideri şimdi herkesin tanıdığı Afiraka Bambaata.
Çete üyesi olan gençler bir semtten diğerine zor gidebiliyorlar ve birbirlerini vuruyorlar. Bambaata, iki yakın arkadaşının ölümünden sonra 1974 senesinde işte böyle bir ortamda kuruyor şiddet karşıtı Zulu Nation organizasyonunu. Televizyonda gördüğü Afrikalı Zulu Savaşçılarından etkilendiği için, yeni organizasyonun ismini Zulu Nation koyuyor.
1970'lerin sonuna doğru Afrika Bambaata' nın yanında Hiphop' un doğuşunda katkısı bulunanlar sadece dj'ler değildi. Bir çok graffiti ve Break Dance sanatçısı da vardı.
O zamanın ve halen çoğunun aktif olduğu Oldschool rap, graffiti, break dance sanatçıları şunlardı: Dj Kool Herc, Blade, Grand Wizard Theodore, Futura 2000, Rock Steady Crew, Cold Crush Brothers, Grandmaster Flash & the Furious Five, Seen, Grandmixer DST, Dondi, Quik, Lee, Treacherous Three, Dj Hollywood, Fab 5 Freddy, Kurtis Blow, Lady Pink, Busy Bee, Double Trouble, Kool Dj Red Alert & Soulsonic Force.
O zamandan bu yana şiddet ve uyuşturucuya karşı olan Zulu Nation'un felsefesi hala etkisini gösteriyor.
Hip Hop'un Tarihi
Hiphop'un doğmasında funk, soul ve jazz'in etkisi büyüktür. Özellikle James Brown, Sly Stone, Parliament Funkadelic, Isaac Hayes ve Last Poets'in yaptıkları sonradan Hiphop'u çok etkiledi. Bu soundlara başka türlerin (Reggae, Latin, Rock, Elektro) karışmasıyla, bir getto kültürü olan Hiphop doğdu. Hiphop'un en büyük öncüsü Kool Herc sayılır.
Jamaica' dan gelen Kool Herc, Dj kültürünü ilk kez New York' a getirdi. Herc, kurduğu Sound System' de ilk kez başka parçaların break beatlerini kullanmaya başladı. Bu dönemlerde 70'li yılların moda müziği olan diskonun getirdiği bir bıkkınlık vardı.
O zamanın büyük öncüleri Afrika Bambaata ve Grand Master Flash çaldıkları müziklerde ritmi durdurmadan geçiş tekniğini yarattılar. İlk piyasa hiti, "Sugar Hill Gang"ten Rapper's Delight 1979'da çıktı. Bu hitin yaratılmasında en büyük etken Sugar Hill Recordings'in sahibi Silvia Robinso'dur.
Aslında ekip diskolarda kapı bekçiliği yapıyordu. Müzik ise Chic'in hit parçası olan 'Good Times' tan alınmış samplelarla oluşturulmuştu.
1981'de Grand Master Flash'den ilk hit 'The Message' piyasaya çıktı. Parçayı old skool rapper Melle Mel söylüyordu. Sözlerin içeriği ise getto yaşamına başkaldırıydı.Bu şarkı tüm zamanların en iyi hip-hop şarkısı olarak gösterilmektedir.
90' lı yıllara gelindiğinde ise Gangstarr, A Tribe Called Quest ve De La Soul yeni rap standardının öncü grupları oldular. Söz olaral daha yumuşak ama herkese hitap edebilecek kadar bilinçli sound olarak daha jazzy olan bu gruplar Hiphop'u büyük kitlelere ulaştırdı. Brand New Heavies gibi gruplar canlı enstrümanların üzerine meşhur rapperlarla beraber çalıştılar.