♥ | Rock Fan CLub © 2009 | ♥
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Ehrimen Röportajı [2007]

2 posters
YazarMesaj
Dαrky '
ραтяση
ραтяση
Dαrky '

Rep Sistemi : 2

Ehrimen Röportajı [2007] Empty
MesajKonu: Ehrimen Röportajı [2007]   Ehrimen Röportajı [2007] I_icon_minitimeC.tesi Tem. 18, 2009 2:05 pm

Ahir zamandan beri uğraştığım Ehrimen röportajı sonunda tamamlandı. Soruların hazırlanması, röportajın yapılması ve yayına hazırlanması yaklaşık 1.5 ay sürdü. 4 saat süren msn diyaloğu ile beynimi kemiren Murat(Wanvalinde) ve Tangun(Mushine Project) ikilisinin verdiği cevapların 1/4 lük edepli kısmından oluşan röportajı zevkle okuyabilirsiniz

Grup Kadrosu :

Murat Öztürk - Gitar & Vokal
Tangun Dinç - Bas Gitar & Vokal
Koray Elifer - Davul

Shatraug: Çok uzun süredir sessizsin bu dönemde neler yaptın?

Wanvalinde: Ehrimen uzun bir ara verdi. Ben veremedim o sıralarda Arcane doğdu, ben de önceliği ona tanıdım. Aslında grup dağıldı denebilir o zamanlar için. Eleman sıkıntıları da cabası.
Daha sonra dayanamadım ve tekrar bir şeyler yapma kararı aldım fakat eleman sıkıntısı her zamanki gibi yolumu tıkadı. Önce tek kişilik bir projeye döndürmek istedim daha sonra ise baktım benim gibi bir manyak daha var.

Shatraug: O Manyak kimmiş peki. tanıyor muyuz? Daha önce bir yerlerde müzik yapmış mı?

Mushine Project: O manyak, Rectifier adlı thrash metal grubunun elemanı. Muratla tanışma olayımız Arcane vasilesiyle oldu. Baktım bu adamla müzikal olarak çok iyi anlaşıyoruz. Böylece projeye dahil olmuş oldum

Shatraug: Teklif kimden geldi. Murat mı dedi yoksa sen mi salça oldun

Wanvalinde:
Mushine Project: Aslında teklif gibi olmadı. "Neden yapmayalım ki?" tarzı bir yaklaşımdı daha çok.

Shatraug: Ehrimen’in kayıt için hazırlıkları tamamlandı sanırım.

Wanvalinde: Evet, büyük ölçüde hazırlıklarımızı tamamladık. Artık gerisi kayıtta ortaya çıkacak. Süre önemli değil, ama ortaya çıkartacağımız ürünün hastalıklı olması için elimizden geleni yapacağız. Sanırım biraz daha zamanımızı alacak, çünkü okul, iş vs. ile uğraşmaktayız ve ikimizin de ayrı grupları var.

Shatraug: Bu uzun süren bekleyişin sebebi neydi? Kaç yıldır susup da neden şimdi Ehrimen’i toplayıp müzik yapayım m.k dedin? Ateşleyen ne oldu?

Wanvalinde: Uzun süre bekleyişin sebebi Arcane 'di. Büyük ölçüde zaman ayırdığım ve severek yaptığım grubum. Ehrimen ise biraz soluklanması gereken bir proje idi, o dönem gerek eleman sıkıntısı olsun gerekse benzeri problemler olsun biraz zaman istiyordu. Daha sonra ise baktım olacak gibi değil, bir yerlere içimdeki irini, vebayı boşaltmam gerekiyor işte o an Ehrimen tekrar doğdu.

Shatraug: Grup dağıldı, yeniden döndü. Ve grupta iki kişisiniz. Albümü de ikiniz mi kaydedeceksiniz yoksa dışardan yardım edecek müzisyenler olacak mı?

Wanvalinde: Ehrimen'in tabanı budur. Ama kayıtta sürpriz isimler olacak bir de davulcu arıyoruz. ( Röportaj yayınlanana kadar davulcuyu da buldular)

Shatraug: Eski kadroyla devam etmemenin bir sebebi var mı? Dağılmadan önceki en son kadroyla neden toparlanmadınız?

Wanvalinde: Çünkü en son kadrodaki elemanlar artık müzik yapma heveslerini yitirdiler.

Shatraug: Herhangi bir tartışma veya kavga olmadı yani

Wanvalinde: Kesinlikle hayır. Zaten Ehrimen tarihinde hiçbir zaman böyle bir ayrılık yaşanmadı.

Shatraug: Albümde tanındık bir Black Metal neferinin de bir kaç parçada size eşlik edeceğini duyduk. Tolgahan’la çalışma fikri nerden çıktı?

Wanvalinde: Zaten O'nunla her zaman bağlantıdaydık. Ehrimen fikrimi duydu konuştuk anlaştık. Bir de Tarkan (Wichtrap) var.

Shatraug: Daha önce de birlikte çalışmış olmanız sound hakkında bazı ipuçları veriyor. Diabolical Carnage e yakınlık var mı? Yoksa alakası yok mu

Wanvalinde: Benzemiyor.

Shatraug: Peki Neden Fuat Akseki değil? Bir sebebi var mı?

Wanvalinde: İki çocuğu ve mutlu bir ailesi var Karartmaya gerek yok ayrıca ayrı şehirlerdeyiz. Ayrıca vokal alışıldık scream vokalden biraz uzak olacak. Tolga burada devreye giriyor zaten

Shatraug: Albümden bahsedelim biraz. Nasıl bir albüm bekliyor bizi?

Mushine Project: Şimdi bir kere albüm black metalin kökenlerine daha yakın bir albüm olacak. Zaten ilham aldığımız nokta orası. Celtic Frost-Venom-Mercyful Fate ten başlayıp
Ehrimen’e varan bir müzikal yapı diyeyim.

Piyasadaki çoğu gruba göre çok daha pis bir müzik olacak. Zaten yukarıdaki gruplar ipucunu veriyor

Wanvalinde: Bombastik senfonik değil yani

Shatraug: Mercyful Fate diyosunuz

Mushine Project: Hastasıyız

Shatraug:
Vokal nasıl olacak? Tolgahan çığıracak mı o kadar ?

Wanvalinde:
4 ayrı vokal düşünebilirsin.

Shatraug: Dani Filth?

Wanvalinde: hahaha. Tangun ben ve Tolga

Mushine Project: 2 kişi olan benim hahaha.
Wanvalinde: Zaten Rectifier dinlemiş birisi varsa ne kadar kirli vokaller olacağını da tahmin edebilir. Kısacası tamamen kirli ve pis.

Shatraug: Eş anlamlı onlar

Mushine Project: hahaha
Wanvalinde: Tamam. Kirli ve hasta ruhlu.

Shatraug: Şarkı sözleri kimin elinden çıktı?

Mushine Project: Şarkı sözleri çoğunlukla benden çıkıyor
Wanvalinde: Aslına bakarsan şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda etrafımız söz kaynıyor. Sadece insanlar ve yaptıkları iğrençlikleri görmek yeter. Yani albümün teması ne dersen ne allah ne de şeytan. İnsan hacı.
Wanvalinde: İnsanlığı birde bizim gibi hayvanlardan dinleyin.

Shatraug: Ehrimen'in Türkiye'de tanınmasında şarkı sözleri yadsınamaz. Bu albümdeki şarkı sözleri ne alemde ? Ayrılıklardan sonraki değişimler nasıl oldu? İnsan dışında; geçmişteki gibi anadolu mitleri, şeytan, iblis savaş vs. yok mu?

Mushine Project: Yine bir ölçüde olacak ama ana fikir olarak yukarıda söylediklerimize varacak

Shatraug: Türkçe sözlü şarkı var mı peki?

Wanvalinde: Hayır yok. Türkçe sözlü şarkı yaptığınızda insanlar politik bir kalıba sokuyor nedendir bilinmez. Bırakalım Norveççe anlamaya kassınlar
Mushine Project: Bu millete Türkçe söz yaramıyor. Bırak sözlerin Türkçe olmasını, Türkçe anons bile garip karşılanıyor. Adamlar hayal dünyasında yaşadıklarından gerçekleri kendi dillerinde yüzlerine vurunca afallıyorlar

Shatraug: Konu açılmışken. Kutadgu Bilig ? Türkçe versiyonunun yapılması kimin fikriydi, nerden çıktı? Dediğin gibi Türkçe söyleyince dikkat çekti bu şarkı
Dαrky '
ραтяση
ραтяση
Dαrky '

Rep Sistemi : 2

MesajKonu: Geri: Ehrimen Röportajı [2007]   Ehrimen Röportajı [2007] I_icon_minitimeC.tesi Tem. 18, 2009 2:05 pm

Wanvalinde: Benim. il aderrissa da benimdi. Türkiye'de ilklerden biriyiz bu konuda. Ama ağzımızın payını aldık, kötü olduğu için miydi hayır.
Kutadgu Bilig sadece ismi yüzünden tepki topladı. Politik olduk bir anda. Biraz önceki konuda değindik aslında bu kezde ben döküleyim.
Yabancı bir grup Odin, kendi kültürümüz diye bağırırken benim çıkıp Kutadgu Bilig isimli bir şarkı yapmam kimisine battı.
Örümcek kafalı dediler, faşist dediler ki ses çıkartmadık çünkü aptalca geliyordu bize. Sadece kafalarını…

İl aderrissa’da Türkçe bir şarkı bu şarkıyı yapmamızın tek sebebi kısa metrajlı bir film içindi ve demoya da koyduk. Ama şu var ki bilen bilmeyen aptalca atıldı konuya, ne diyelim bağırıp dursunlar bir köşede

Shatraug: Ehrimen'i ön plana çıkaran kayıt, İl aderrissa oldu diyebiliriz. Henüz kaydedilmedi ama bu albümü il aderrissa ile karşılaştırınca ne gibi farklılıklar veya benzerlikler var.

Wanvalinde: İl aderrissa melodikti ve kayıt imkansızlıklar içerisinde oldu.
Mushine Project: Valla bu kayıt diğerlerine göre nasıl söyleyeyim; nasıl daha melodik nasıl kırılgan oluruz diyen grupların aksine daha hayvani olacaktır. Nasıl daha güçlü daha ezici oluruz diye düşünen bir mantık. Daha pis.
Wanvalinde: Bunun en önemli sebebi ise öfkeliyiz.
Mushine Project: Piyasada uzun süredir hiçbir grubun olmadığı kadar evet öfkeli
Wanvalinde: Herkese
Mushine Project:
Habide müzğe daha rahatsız diyebiliriz
Wanvalinde: Huzursuz
gene başımız belaya girecek

Shatraug: Aynı zamanda Arcane ve Rectifier için de çalışmalarınız var. Ehrimen ve diğer projeler birbirinin işlerini nasıl etkiler?

Mushine Project: Ben hemen kendi adıma cevap vereyim. Herhangi bir şekilde olumsuz etkilenme olacağını sanmıyorum. Hatta kesin söyleyeyim olmayacak.
Wanvalinde: Aynen zaten sürekli beraberiz.
Mushine Project: Ehrimen iyiye gittikçe Rectifier da gidecektir keza Arcane de öyle. Çünkü Rectifier'in bir tarzı var ve zaman zaman yazdığım riffler bu tarzın dışında kalıyordu. Rectifier thrash müziğin karanlıkla birleşmesi diye açıklanabilecek te olsa (örneğin sabbat) bazen bunu ötesine geçebiliyorum. Ve Ehrimen bunu değerlendirmek için harika bir fırsat
Wanvalinde: In the mouth of the madness
Shatraug: neymiş o
Mushine Project: Murant bey açıklayınız
Wanvalinde: Film
Shatraug: La havle

Shatraug: Arcane albümü için görüştüğün şirketler var. Raven'den çıkacak sanırım. Ehrimen'de durum nedir? Herhangi bir şirketle görüşüyor musunuz? Yoksa dağıtım işiyle uğraşmayacak mısınız?

Wanvalinde: Arcane, Raven'dan çıkıyor önümüzdeki haftalarda. Ehrimen için yüzde yüz kesinleşmiş bir şey yok ama şirket olacak.

Shatraug: Yurt dışı?

Wanvalinde: Bundan önce Ehrimen, Diabolical Carnage isimli demoda var olan My Last Worship ile Black Tears rec. in toplamasında yer aldı. Ayrıca şu an hala yurtdışında il aderrissa satıyor, ben de şaşırıyorum. Yurtdışı için özel bir şeyimiz yok.

Shatraug: Son zamanlarda başarılı bulduğunuz Türk gruplar hangileri?

Wanvalinde: Rectifier, Arcane
Crossfire, Blacktooth, Episode 13, Sagaris, Sadistic Spell, Art Niyet
Mushine Project: İşin üzerine ciddi olarak düşen gruplar olarak Ravenwoods ve Dreamtone'u sayabilirim

Shatraug: Siz ara verdikten sonra birçok black metal grubu piyasaya çıktı ve Olaylar döneminde de birçok grup ve müzisyen bu işi yapmayı bıraktı. Kıyaslayınca, aralarındaki farklar neler eskinin ve yeninin?

Wanvalinde: İmkanlar çoğaldı, seyirci b*ktanlaştı.
Mushine Project: O zamanlar black yükselişteydi. Bir sürü poser vardı ama dergiler vs. açısından bilinçli olan daha bilinçliydi. Şimdi poserler hala var ama adam gibi dergi yok.
bu işi yazan anlatan yok.
Shatraug: Ben varım
Wanvalinde: Yapılan müzik kayıt bakımından kalite sınırlarını aştı, artık yurtdışından bir farkımız yok ama yapılan türler, şarkılar açısından da piyasa kısırlaştı. Yeni bir şeyler yapan grupların sayısı azaldı ki Ravewoods'u bu konuda takdir ediyorum. Yeni bir şeyler yapıyorlar.

Shatraug: Sound olarak diğer gruplardan hep farklı bir yerde tutuldunuz. Blackmetal yapısından taviz vermeden üstüne bazı motifler eklediniz. BM'in Son zamanlardaki hali hakkında ne düşünüyorsunuz? Gruplar sürekli blackmetal üzerinde değişik işler yapmaya çalışıyor. Blackmetal sizce ne derece deneysel bir tarz?

Wanvalinde: Aslında çok fazla deneysel takılınca boku çıkan bir tarz.
Mushine Project: Ya aslında şu var. Genel anlamda black metal diye adlandırılabilecek gruplar hep yenilikçi gruplardır. Venom olsun, Celtic Frost olsun ama adamlar dur bir şey yapalım buda öyle olsun mantığıyla yapmıyorlar bunu. Öyle olsaydı Celtic Frost bayan vokal kullanımının bokunu çıkarırdı.
Wanvalinde: B.M. karanlık bir atmosfere sahip olmalıdır yapısı budur, klavyeler abuk melodilerle bu B.M.den uzak bir şey olur bence.Evet deney yapabilmek önemli. Voivod'un ilk 5 albümde thrashi bir noktadan başka bir noktaya taşıdığı gibi yapabiliyorlarsa eyvallah. Gerisi boş
Wanvalinde: Amma ve lakin kızlar da bunu seviyor ve plak şirketleri biraz zorluyor.

Shatraug: Anatolian veya Turkish Black metal adı altında müzik yapan gruplar var. Sizce bu müziğe bu isimleri verebilecek kadar özgün hale getirebildik mi bu müziği? Veya Bu müzik ne kadar özgünleştirilebilir?

Wanvalinde: Anadolu rock gibi mi?
Sözlerle özgünleşebilir tabii piyasa izin verirse, müzikal olarak aslında Türk motifi deyip Arabik şeyler yapılmakta. Mesela kopuz kullanıp Türk motifi ekledim diyen bir grup yok. Şu anda yapılan ise tamamen isimden ibaret.
Mushine Project: Black dediğin karanlık bir müzik. Sen Arabik rifflerle o havayı verebiliyorsan tamamdır.
Wanvalinde: Faşist damgasını yersin
Mushine Project: Abi oryantal satanic dark metal gibi bir tarz yaratman lazım. O kadar süper müzisyensen zaten git senfoni yaz.
Wanvalinde: Anatolian deyip te arabic yapmak saçma sapan bir şey.
Mushine Project: Tabii ya bunu kopuzu var. Sonra kaptan kaba su döküyorlar o var.

Shatraug: Röportajın başında da dediğimiz gibi olaylar döneminde birçok grup bu işten soğutuldu ve birçoğu müzikle uğraşmayı bıraktı. Başta Ankara'da olmak üzere bu iş öldürüldü. Ancak bugün baktığımızda SS bir albüm hazırlayıp geri dönüyor, Sarcophagus albüm hazırlıklarını tamamlıyor, Ehrimen kayıtta vs. Ankara'nın eski günlerine dönebileceğini söyleyebilir miyiz? Bir hareketlilik var mı eski günlerdeki gibi?

Wanvalinde: Ankara hep eskiye döner, dayanamaz Ankara müzik piyasası açısından çalışkandır. Eskiye dönüş her zaman olmuştur. En azından eski elemanlar başka bir grupla döner ama gene de döner

Shatraug: Benim sorduğum; o günlerdeki hareketlilik tekrar yaşanır mı Ankara'da, Türkiye’de
Mushine Project: Yaşanmaz
Shatraug: Vay a.g
Wanvalinde: Seyirci bu kadar ilgisiz oldukça biraz zor. Müzik yapılır fakat dinleyici kitlesindeki o gaz, konserlere giderken gözlerindeki o parıltı artık yok oldu.

Shatraug: Nazi, faşist, ırkçı, satanist şeklindeki isimlendirmeler suçlamalar hakkında neler düşünüyosun?

Mushine Project:

Wanvalinde:
hahahahahahahahaha
Mushine Project:
ters tepti
Wanvalinde:
daha var mı?

Shatraug: Senin de bi tarafın Trabzonlu. Hazır yakalamışken sorayım Papaz vuruldu, Mc Donalds patlatıldı, en son olarak ta Hrant Dink vuruldu. Bu olaylar hakkında ne düşünüyorsun?

Wanvalinde: Binlerce asker de şehit oldu ?

Shatraug: Konuyu başka yönlere çekelim. Vücudunun büyük kısmında dövme olan bir insan olarak Blackmetal imajı olarak dövme, deri giysiler, corpsepaint gibi şeyler hakkında neler düşünüyosun?

Wanvalinde: Kansız korku filmi olmaz.
Bence B.M. bunun müziğe yansımış şeklidir, corpse paint. yapılır ya da yapılmaz ama imajda işin bir parçası aslında.
Mushine Project: İmajsız olmaz, imaj gerekli bişey ama makyaj bence çok önemli değil hacı. O, Avrupa’da geçer akçe. Zamanında King Diamond alnının ortasına haç çizip çıkmış
o zamana kadar kimsenin yememiş öyle bir şeye burada ne yapılabilir?

Shatraug: Hilal çiz.

Shatraug: Röportajın sonuna geldik. Daha soracak bişey kalmadı heralde dimi Söylemek istediğiniz şeyler varsa buyrun ekle abicim.

Ehrimen : İnsanlığı bir de Bizim gibi hayvanlardan dinlesinler

Röportaj için teşekkürler
Hedgirl
ℓα∂у мσ∂єяαтöя
ℓα∂у мσ∂єяαтöя
Hedgirl

Rep Sistemi : 1

MesajKonu: Geri: Ehrimen Röportajı [2007]   Ehrimen Röportajı [2007] I_icon_minitimePaz Tem. 19, 2009 8:01 pm

Saol cnm Very Happy

Ehrimen Röportajı [2007]
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Ehrimen, Fuat Akseki Röportajı [2005]
» Six Feet Under Röportajı [2007]
» Deathblow Röportajı [2007]
» Deicide Röportajı [2007]
» Psycroptic Röportajı [2007]