Wanvalinde: Benim. il aderrissa da benimdi. Türkiye'de ilklerden biriyiz bu konuda. Ama ağzımızın payını aldık, kötü olduğu için miydi hayır.
Kutadgu Bilig sadece ismi yüzünden tepki topladı. Politik olduk bir anda. Biraz önceki konuda değindik aslında bu kezde ben döküleyim.
Yabancı bir grup Odin, kendi kültürümüz diye bağırırken benim çıkıp Kutadgu Bilig isimli bir şarkı yapmam kimisine battı.
Örümcek kafalı dediler, faşist dediler ki ses çıkartmadık çünkü aptalca geliyordu bize. Sadece kafalarını…
İl aderrissa’da Türkçe bir şarkı bu şarkıyı yapmamızın tek sebebi kısa metrajlı bir film içindi ve demoya da koyduk. Ama şu var ki bilen bilmeyen aptalca atıldı konuya, ne diyelim bağırıp dursunlar bir köşede
Shatraug: Ehrimen'i ön plana çıkaran kayıt, İl aderrissa oldu diyebiliriz. Henüz kaydedilmedi ama bu albümü il aderrissa ile karşılaştırınca ne gibi farklılıklar veya benzerlikler var.
Wanvalinde: İl aderrissa melodikti ve kayıt imkansızlıklar içerisinde oldu.
Mushine Project: Valla bu kayıt diğerlerine göre nasıl söyleyeyim; nasıl daha melodik nasıl kırılgan oluruz diyen grupların aksine daha hayvani olacaktır. Nasıl daha güçlü daha ezici oluruz diye düşünen bir mantık. Daha pis.
Wanvalinde: Bunun en önemli sebebi ise öfkeliyiz.
Mushine Project: Piyasada uzun süredir hiçbir grubun olmadığı kadar evet öfkeli
Wanvalinde: Herkese
Mushine Project:
Habide müzğe daha rahatsız diyebiliriz
Wanvalinde: Huzursuz
gene başımız belaya girecek
Shatraug: Aynı zamanda Arcane ve Rectifier için de çalışmalarınız var. Ehrimen ve diğer projeler birbirinin işlerini nasıl etkiler?
Mushine Project: Ben hemen kendi adıma cevap vereyim. Herhangi bir şekilde olumsuz etkilenme olacağını sanmıyorum. Hatta kesin söyleyeyim olmayacak.
Wanvalinde: Aynen zaten sürekli beraberiz.
Mushine Project: Ehrimen iyiye gittikçe Rectifier da gidecektir keza Arcane de öyle. Çünkü Rectifier'in bir tarzı var ve zaman zaman yazdığım riffler bu tarzın dışında kalıyordu. Rectifier thrash müziğin karanlıkla birleşmesi diye açıklanabilecek te olsa (örneğin sabbat) bazen bunu ötesine geçebiliyorum. Ve Ehrimen bunu değerlendirmek için harika bir fırsat
Wanvalinde: In the mouth of the madness
Shatraug: neymiş o
Mushine Project: Murant bey açıklayınız
Wanvalinde: Film
Shatraug: La havle
Shatraug: Arcane albümü için görüştüğün şirketler var. Raven'den çıkacak sanırım. Ehrimen'de durum nedir? Herhangi bir şirketle görüşüyor musunuz? Yoksa dağıtım işiyle uğraşmayacak mısınız?
Wanvalinde: Arcane, Raven'dan çıkıyor önümüzdeki haftalarda. Ehrimen için yüzde yüz kesinleşmiş bir şey yok ama şirket olacak.
Shatraug: Yurt dışı?
Wanvalinde: Bundan önce Ehrimen, Diabolical Carnage isimli demoda var olan My Last Worship ile Black Tears rec. in toplamasında yer aldı. Ayrıca şu an hala yurtdışında il aderrissa satıyor, ben de şaşırıyorum. Yurtdışı için özel bir şeyimiz yok.
Shatraug: Son zamanlarda başarılı bulduğunuz Türk gruplar hangileri?
Wanvalinde: Rectifier, Arcane
Crossfire, Blacktooth, Episode 13, Sagaris, Sadistic Spell, Art Niyet
Mushine Project: İşin üzerine ciddi olarak düşen gruplar olarak Ravenwoods ve Dreamtone'u sayabilirim
Shatraug: Siz ara verdikten sonra birçok black metal grubu piyasaya çıktı ve Olaylar döneminde de birçok grup ve müzisyen bu işi yapmayı bıraktı. Kıyaslayınca, aralarındaki farklar neler eskinin ve yeninin?
Wanvalinde: İmkanlar çoğaldı, seyirci b*ktanlaştı.
Mushine Project: O zamanlar black yükselişteydi. Bir sürü poser vardı ama dergiler vs. açısından bilinçli olan daha bilinçliydi. Şimdi poserler hala var ama adam gibi dergi yok.
bu işi yazan anlatan yok.
Shatraug: Ben varım
Wanvalinde: Yapılan müzik kayıt bakımından kalite sınırlarını aştı, artık yurtdışından bir farkımız yok ama yapılan türler, şarkılar açısından da piyasa kısırlaştı. Yeni bir şeyler yapan grupların sayısı azaldı ki Ravewoods'u bu konuda takdir ediyorum. Yeni bir şeyler yapıyorlar.
Shatraug: Sound olarak diğer gruplardan hep farklı bir yerde tutuldunuz. Blackmetal yapısından taviz vermeden üstüne bazı motifler eklediniz. BM'in Son zamanlardaki hali hakkında ne düşünüyorsunuz? Gruplar sürekli blackmetal üzerinde değişik işler yapmaya çalışıyor. Blackmetal sizce ne derece deneysel bir tarz?
Wanvalinde: Aslında çok fazla deneysel takılınca boku çıkan bir tarz.
Mushine Project: Ya aslında şu var. Genel anlamda black metal diye adlandırılabilecek gruplar hep yenilikçi gruplardır. Venom olsun, Celtic Frost olsun ama adamlar dur bir şey yapalım buda öyle olsun mantığıyla yapmıyorlar bunu. Öyle olsaydı Celtic Frost bayan vokal kullanımının bokunu çıkarırdı.
Wanvalinde: B.M. karanlık bir atmosfere sahip olmalıdır yapısı budur, klavyeler abuk melodilerle bu B.M.den uzak bir şey olur bence.Evet deney yapabilmek önemli. Voivod'un ilk 5 albümde thrashi bir noktadan başka bir noktaya taşıdığı gibi yapabiliyorlarsa eyvallah. Gerisi boş
Wanvalinde: Amma ve lakin kızlar da bunu seviyor ve plak şirketleri biraz zorluyor.
Shatraug: Anatolian veya Turkish Black metal adı altında müzik yapan gruplar var. Sizce bu müziğe bu isimleri verebilecek kadar özgün hale getirebildik mi bu müziği? Veya Bu müzik ne kadar özgünleştirilebilir?
Wanvalinde: Anadolu rock gibi mi?
Sözlerle özgünleşebilir tabii piyasa izin verirse, müzikal olarak aslında Türk motifi deyip Arabik şeyler yapılmakta. Mesela kopuz kullanıp Türk motifi ekledim diyen bir grup yok. Şu anda yapılan ise tamamen isimden ibaret.
Mushine Project: Black dediğin karanlık bir müzik. Sen Arabik rifflerle o havayı verebiliyorsan tamamdır.
Wanvalinde: Faşist damgasını yersin
Mushine Project: Abi oryantal satanic dark metal gibi bir tarz yaratman lazım. O kadar süper müzisyensen zaten git senfoni yaz.
Wanvalinde: Anatolian deyip te arabic yapmak saçma sapan bir şey.
Mushine Project: Tabii ya bunu kopuzu var. Sonra kaptan kaba su döküyorlar o var.
Shatraug: Röportajın başında da dediğimiz gibi olaylar döneminde birçok grup bu işten soğutuldu ve birçoğu müzikle uğraşmayı bıraktı. Başta Ankara'da olmak üzere bu iş öldürüldü. Ancak bugün baktığımızda SS bir albüm hazırlayıp geri dönüyor, Sarcophagus albüm hazırlıklarını tamamlıyor, Ehrimen kayıtta vs. Ankara'nın eski günlerine dönebileceğini söyleyebilir miyiz? Bir hareketlilik var mı eski günlerdeki gibi?
Wanvalinde: Ankara hep eskiye döner, dayanamaz Ankara müzik piyasası açısından çalışkandır. Eskiye dönüş her zaman olmuştur. En azından eski elemanlar başka bir grupla döner ama gene de döner
Shatraug: Benim sorduğum; o günlerdeki hareketlilik tekrar yaşanır mı Ankara'da, Türkiye’de
Mushine Project: Yaşanmaz
Shatraug: Vay a.g
Wanvalinde: Seyirci bu kadar ilgisiz oldukça biraz zor. Müzik yapılır fakat dinleyici kitlesindeki o gaz, konserlere giderken gözlerindeki o parıltı artık yok oldu.
Shatraug: Nazi, faşist, ırkçı, satanist şeklindeki isimlendirmeler suçlamalar hakkında neler düşünüyosun?
Mushine Project:
Wanvalinde:
hahahahahahahahaha
Mushine Project:
ters tepti
Wanvalinde:
daha var mı?
Shatraug: Senin de bi tarafın Trabzonlu. Hazır yakalamışken sorayım Papaz vuruldu, Mc Donalds patlatıldı, en son olarak ta Hrant Dink vuruldu. Bu olaylar hakkında ne düşünüyorsun?
Wanvalinde: Binlerce asker de şehit oldu ?
Shatraug: Konuyu başka yönlere çekelim. Vücudunun büyük kısmında dövme olan bir insan olarak Blackmetal imajı olarak dövme, deri giysiler, corpsepaint gibi şeyler hakkında neler düşünüyosun?
Wanvalinde: Kansız korku filmi olmaz.
Bence B.M. bunun müziğe yansımış şeklidir, corpse paint. yapılır ya da yapılmaz ama imajda işin bir parçası aslında.
Mushine Project: İmajsız olmaz, imaj gerekli bişey ama makyaj bence çok önemli değil hacı. O, Avrupa’da geçer akçe. Zamanında King Diamond alnının ortasına haç çizip çıkmış
o zamana kadar kimsenin yememiş öyle bir şeye burada ne yapılabilir?
Shatraug: Hilal çiz.
Shatraug: Röportajın sonuna geldik. Daha soracak bişey kalmadı heralde dimi Söylemek istediğiniz şeyler varsa buyrun ekle abicim.
Ehrimen : İnsanlığı bir de Bizim gibi hayvanlardan dinlesinler
Röportaj için teşekkürler